Varicela in anotimpul rece
Iarna este anotimpul preferat de mulți dintre noi! Și pe bună dreptate! Asociem iarna cu sărbătorile, momentele petrecute în familie, cadouri, mâncare, petreceri, vacanțe. Ultimul lucru pe care ni l-am dori iarna este… varicela. Anotimpul rece este contextul în care infectarea cu varicelă are o frecvență mai mare. Trebuie să știi că oricine poate face varicelă la un moment dat în viață, mai ales dacă nu este vaccinat. În rândurile următoare poți afla mai multe despre simptomele varicelei, precum și despre metodele de ameliorare.
Cum afectează varicela organismul
- Simptomele bolii sunt ușoare la copii, dar pot fi severe în cazul adulților. Se pune problema severității și complicațiilor în cazul femeilor gravide, nou-născuților, adolescenților de peste 15 ani sau persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.
- Cea mai frecventă complicație infecțioasă a varicelei este suprainfecția bacteriană secundară a leziunilor cutanate. Aceasta poate fi provocată de zgârieturile din urma scărpinatului, care permit pătrunderea bacteriilor de la nivelul pielii sau a bacteriilor de sub unghie.
- Febră, oboseală, stare generală de rău, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare.
- În funcție de tipul varicelei, apar la nivelul pielii umflături sau pete de culoare roșie, care, ulterior se transformă în vezicule cu lichid. Acestea cauzează senzația de mâncărime. Este recomandat să se evite scărpinarea, pentru a nu rămâne cu cicatrici.
CITEȘTE TOT ARTICOLUL PE BLOGUL STADA