Ce este varicela?

Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală infecțioasă provocată de virusul varicelo-zosterian. Varicela apare de obicei la vârsta copilăriei. La adulți, virusul provoacă de regulă o erupție pe o zonă sau mai multe suprafețe ale pielii, afecțiune cunoscută sub numele de herpes zoster sau zona zoster, de unde și denumirea de virus varicelo-zosterian. Varicela apare de obicei la copii, cu simptome ușoare, dar și adolescenții, și adulții se pot infecta și pot avea un risc crescut de complicații. Perioada de manifestare a bolii este de aproximativ o săptămână.

Epidemiologia varicelei

Sursa de infecție pentru varicelă este reprezentată de bolnavii de varicelă, iar transmiterea se face prin contact direct, de la persoană la persoană, cel mai adesea pe calea aerului. Mai rar varicela se poate transmite și prin obiecte murdare de secreții de la o persoană infectată. Pacientul este contagios cu 1-2 zile înainte de apariția erupției și până la 6-7 zile după apariția ultimului val eruptiv, până ce ultima veziculă se transformă în crustă și se desprinde.

Varicela poate apărea în orice perioadă a anului, fiind mai frecventă iarna și primăvara. Virusul se transmite doar de la persoană la persoană, prin contact direct cu leziunile cutanate sau pe cale aeriană, la expulzarea prin tuse sau strănut. Perioada de incubare până la apariția primelor simptome este de 2-3 săptămâni.

Cazurile de varicelă transmisă între membrii familiei sunt de obicei mai grave, probabil pentru că există un contact mai intens și mai îndelungat cu virusul.

Virasoothe, soluția ideală împotriva varicelei.

Varicela se vindecă sau dispare în 7-10 zile și generează imunitate permanentă. Desigur, există cazuri când imunitatea dispare și are loc un al doilea episod de varicelă, însă acestea sunt cazuri izolate.

În cazul în care tu sau copiii tăi suferiți de varicelă, îți recomandăm Virasoothe Spray Gel, singurul produs de pe piața din
România care poate fi aplicat fără atingere! Conține OsmoCare, o tehnologie unică bazată pe acțiunea sinergică a glicerinei și a glicolului, cu efect demonstrat clinic în ameliorarea simptomelor*. Vei simți imediat un efect de răcorire a pielii și de calmare a pruritului.

*Studiu deschis realizat în 2019, care a evaluat eficacitatea și tolerabilitatea unui gel osmotic în tratamentul pruritului asociat cu varicela. La studiu au participat copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 12 ani diagnosticați cu varicelă. În 70% dintre cazuri s-a raportat o ameliorare rapidă a simptomelor.