Varicela în timpul sarcinii. Află riscurile!
Dacă ești însărcinată și ai varicelă, este foarte important să consulți medicul de specialitate cât mai curând, pentru a evita complicațiile. Trebuie să știi că riscurile sunt mai mari pe măsură ce sarcina este mai avansată. Una dintre complicațiile cu care te poți confrunta este pneumonia, iar pentru făt, riscurile depind de trimestrul în care apare varicela. Citește mai departe care sunt riscurile pe care le aduce îmbolnăvirea cu varicelă în timpul sarcinii!
Cum poate afecta varicela viitoarea mamă
Dacă ești însărcinată și te îmbolnăvești de varicelă, una dintre complicațiile cu care te-ai putea confrunta este pneumonia variceloasă. Printre simptomele acestei afecțiuni se numără:
- tuse
- febră
- oboseală
- dificultăți de respirație
Este important să iei legătura cu medicul tău în momentul îmbolnăvirii cu varicelă și să urmezi tratamentul pe care acesta ți-l recomandă. De asemenea, nu uita să mănânci sănătos, să te hidratezi și să folosești produse speciale care să îți atenueze senzația de mâncărime a pielii.
Riscurile varicelei pentru făt
Varicela poate avea riscuri și pentru făt, în funcție de cât de avansată este sarcina. Unul dintre riscuri este sindromul congenital varicelos, care poate apărea dacă viitoarea mamă este expusă la varicelă în primele 20 de săptămâni de sarcină. Copilul afectat de acest sindrom poate avea la naștere o greutate prea mică, cicatrici sau malformații ale creierului, membrelor și ochilor. Acest risc este destul de scăzut însă. Alte riscuri pentru copil sunt:
- Zona zoster. Există un risc crescut de îmbolnăvire cu zona zoster în copilăria timpurie dacă mama este infectată în săptămânile 20 – 36 de sarcină.
- Virus activ la nou-născut. Dacă mama descoperă că are varicelă în primele 4 săptămâni după ce a născut, copilul poate avea la rândul lui virusul activ în organism.
- Varicelă neonatală. Dacă te îmbolnăvești de varicelă cu puțin timp înainte de naștere, copilul poate dezvolta afecțiunea numită varicelă neonatală. Afecțiunea se poate manifesta în primele 4 zile de la naștere, cu simptome destul de ușoare, însă atunci când apare între zilele 5 și 12 de la naștere, există consecințe fatale în 23% dintre cazuri, arată revista Nature. Investigațiile serologice sunt necesare pentru a confirma diagnosticul clinic.
Dacă te îmbolnăvești de varicelă în timpul sarcinii, medicul tău îți poate prescrie anumite medicamente care să grăbească vindecarea. Tratamentul este cel mai eficient atunci când este administrat în primele 24 de ore de la apariția simptomelor. Dacă ai varicelă la momentul în care naști, copilul poate primi tratament specific (imunoglobuline) pentru prevenția varicelei neonatale. Iar dacă bebelușul se îmbolnăvește de varicelă în primele două săptămâni de viață, medicul îi poate prescrie medicamente antivirale.
Pentru ameliorarea simptomelor varicelei, recomandarea noastră este ViraSoothe spray gel, care calmează iritația pielii și nu conține conservanți.