Varicela – simptome, complicații, tratament
Varicela este o boală virală contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zoster. Principalul simptom este o erupție cutanată ce provoacă mâncărime. Contagierea este mai frecventă iarna și primăvara. Copiii cu varicelă nu trebuie să meargă la școală sau grădiniță până când ultimul blister nu s-a uscat. Anunță personalul școlii sau grădiniței dacă copilul tău are varicelă, pentru a preveni infectarea altor copii!
Pe lângă faptul că provoacă varicela, virusul varicelo-zoster poate provoca zona zoster la unele persoane care au mai avut varicelă. În urma unui episod de varicelă, virusul devine latent în celulele nervoase din organism. Însă acesta se poate reactiva, provocând zona zoster mai târziu în viață. Incidența și severitatea bolii cresc odată cu vârsta.
Varicela este răspândită prin tusea sau strănutul persoanei infectate sau prin atingerea lichidului din blisterele de pe pielea unei persoane cu varicelă. Perioada de la infectare până la apariția erupției cutanate (perioada de incubație) durează în jur de două săptămâni. Cu câteva zile înainte de apariția erupției cutanate, persoana poate să se simtă febrilă și să aibă dureri în gât și dureri de cap.
Complicații
Pentru majoritatea persoanelor sănătoase, varicela este ușoară, recuperarea fiind completă cu ajutorul unui tratament specific. Complicațiile apar în foarte puține cazuri. Varicela este mai severă la adulți și la oricine cu imunitate scăzută. În cazul în care nu ești imunizată și ești însărcinată, evită contactul cu persoane care au varicelă și contactează-ți doctorul. Complicațiile posibile ale varicelei includ:
CITEȘTE TOT ARTICOLUL PE BLOGUL STADA