Varicela (ghid pentru părinți)
Varicela este o infecție virală care provoacă febră și erupții cutanate pe întreaga suprafață a corpului. Părinții nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că așa-numita „boală a copilăriei” nu prezintă riscuri, în cele mai multe cazuri. Totuși, este important ca ei să identifice varicela pentru a ameliora simptomele și suferința copilului.
Ce simptome are varicela?
Varicela începe adesea fără erupția clasică, ci cu febră, dureri de cap, dureri în gât sau dureri de stomac. Aceste simptome pot dura câteva zile, cu febră în intervalul 38,3 ° – 38,8 ° C. Erupția cutanată roșie și cu mâncărime începe, de obicei, pe burtă sau pe spate și pe față. Apoi se răspândește aproape peste tot pe corp, inclusiv pe scalp, gură, brațe, picioare și organe genitale.
Erupția începe cu multe umflături roșii mici, care arată ca mușcături de insecte. Ele apar în valuri timp de 2 până la 4 zile, apoi se dezvoltă în blistere cu pereți subțiri și pline cu lichid. Pereții blisterelor se rup, lăsând răni deschise, care în cele din urmă devin cruste uscate.
Ce cauzează varicela?
Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian. De asemenea, acest virus poate provoca mai târziu în viață o erupție cutanată dureroasă numită zona zoster. După ce ai avut varicelă, virusul rămâne latent (în repaus) în sistemul nervos pentru tot restul vieții, iar virusul se poate reactiva mai târziu ca zona zoster. Copiii care sunt vaccinați împotriva varicelei sunt mult mai puțin susceptibili în a dezvolta zona zoster când devin adulți.
Este varicela contagioasă?
Varicela este foarte contagioasă. Se răspândește prin contactul cu cel infestat prin tuse sau strănut, salivă sau lichidul din blistere. Varicela este contagioasă cu aproximativ 2 zile înainte ca erupția să apară. Deoarece varicela este atât de contagioasă, un copil infectat ar trebui să rămână acasă și să se odihnească până când erupția dispare și toate blisterele se usucă. De obicei, durează aproximativ o săptămână.
Cine este mai vulnerabil?
Unele persoane sunt mai expuse riscului de complicații ale varicelei, inclusiv:
- femeile însărcinate;
- nou-născuții a căror mamă avea varicelă;
- pacienții cu leucemie;
- oricine are probleme cu sistemul imunitar.